Fòrum de la Colònia

A CEL OBERT

PEP ESCODA

A cel obert succeeixen coses: un gat miola, l'Assumpta estén la roba al balcó mentre un pardal aixeca el vol. Al pis de dalt, el Josep modela la barca Mallorquina amb un ganivet gastat de tantes esmolades. Com cada dijous, ve el camió del butà. Passa una bicicleta i un nen amb pantalons curts fa volar una avioneta de paper. Un altre nen es posa de puntetes per arribar a l'ampit de la finestra i poder observar què passa al celobert.

No crideu, que hi ha roba estesa!

Pep Escoda

VEURE-HO A VIMEO  
espai

Fòrum de la Colònia

L'ESPAI

mapa

El Fòrum de la Colònia va ser el centre neuràlgic de Tàrraco. Els carrers principals de la ciutat hi conduïen i s'hi concentrava tota l'activitat pública, per la qual cosa es va convertir en un punt de reunió de les elits locals. A més, s'hi va desenvolupar tota l'activitat administrativa. Va ser, en definitiva, el cor de la vida social i política de la colònia.

Aquest recinte històric es va obrir al públic l’any 1968, uns quants anys després que Serra Vilaró hi dirigís les excavacions arqueològiques, i conté múltiples elements interessants de Tàrraco: detalls escultòrics, arquitectònics i urbanístics que ens permeten conèixer millor les pràctiques del moment i la idiosincràsia d’aquest centre de trobada tan important de la ciutat. El recinte que es visita avui dia ha quedat sobreelevat respecte dels carrers del voltant, de manera que és així com podem veure com n’era, de diferent, la topografia original de Tàrraco respecte de l’actual.

S’hi ha documentat una primera plaça construïda en època republicana i presidida per un temple dedicat a la tríada capitolina ―Júpiter, Juno i Minerva―, que, possiblement, estava envoltada de pòrtics. En època d’August, amb la construcció del teatre, l’espai va experimentar una primera transformació i, finalment, en època tiberiana s’hi va construir una nova plaça pública annexa, sobreelevada respecte de la primera. Aquest nou fòrum estava presidit per una basílica jurídica de tres naus, amb la cúria integrada en el seu interior i flanquejada per una bateria de petites sales a banda i banda.

A la excavació arqueològica es va documentar el que avui sabem que era l’auguraculum de Tàrraco, un petit espai sagrat i orientat segons els punts cardinals que es va destinar a complir amb els ritus de fundació de la ciutat. Des d’aquí el magistrat fundador i un augur van observar els senyals atorgats per Júpiter, especialment el vol de determinats ocells, de manera similar a com Ròmul ho va fer en la fundació de Roma. L’auguraculum va ser pres com a punt zero per a la confecció tant de la retícula de cases de Tàrraco com de les parcel·les del seu territori..

GOOGLE MAPS  

Fòrum de la Colònia

EL DIÀLEG

Tot va començar quan Pep Escoda va descobrir un avió de paper entre les restes històriques del Fòrum de la Colònia; i un nen que el feia volar. Aquest va ser el punt de partida que va portar el fotògraf a construir un diàleg visual amb les pedres d’aquest recinte, una interpretació des de l’actualitat que conté punts d’ironia i de surrealisme.

Malgrat que actualment té unes indicacions actualitzades per als visitants, el Fòrum conserva en el seu interior la retolació de l’any 1968, moment en què es va obrir al públic. Pep Escoda, tenint en compte aquell nen que corria amb l’avió de paper i aquest detall, ha configurat un audiovisual que reconstrueix els rètols perduts d’aquesta senyalització. El recorregut que hi ha articulat sobreposa, així, passat i present, realitat i ficció, i no només remet a Tàrraco, sinó que estableix ponts entre aquesta, l’època franquista i la història més immediata.

Hi ha, a més, un element que ha estat present en tot el procés de creació i que és determinant en la proposta que ens fa: un record que l’ha acompanyat de ben petit. I és que en una de les cases que envolten el recinte hi vivien els seus avis, que integraven aquest paisatge excepcional en la seva quotidianitat. Sens dubte, per a ell, en aquest punt de la ciutat hi conflueixen la solemnitat del passat conservat des de la institució amb la practicitat de les tasques domèstiques dels veïns d’aquest gran celobert, una coincidència que ens interroga sobre la construcció de la història “en majúscules” i la importància de les històries petites.

VEURE-HO A VIMEO  
google gallery

Fòrum de la Colònia

LES HISTÒRIES DE LA HISTÒRIA

GALERIA DEL PROCÉS DE TREBALL

Procés fotogràfic i narratiu fet a Instagram de l’abril al setembre de 2014

galeria

GALERIA DE L'ESTATUARI

Algunes de les estàtues trobades al Fòrum i exposades actualment al MNAT

galeria

GALERIA DELS ELEMENTS DEL FÒRUM

Elements del Fòrum que formen part de l’obra A cel obert

galeria

GALERIA DELS DÍPTICS DE L'ABANS I EL DESPRÉS

Díptics fotogràfics de l’abans i el després

galeria
GALERIES  

ELS CREADORS

team

PEP ESCODA

FOTÒGRAF

team

Marta Richardson

FOTÒGRAFA

team

Abelardo Castellet

FOTÒGRAF